Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün şerhaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak her hâlde, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, tatlıca bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf berrak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birgani mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada dilsiz maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve yürekime anık saklamak yürekindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada yürekilen bir puro ülküsel nem değerlerinde yürekiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için oldukça uygun ve yürekilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken değişik bir nefer bu nem değerinin puroya yazık edilen bir paha bulunduğunu ve asla yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve yürekimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, yürekimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna vakit ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yeğin paha bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül yaklaşık 6 ay içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı yürekin sınırlı bir vakit içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca ziyade alev değmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri hazırlamak yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en yeğin tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alıntı hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.